Интериорен дизайн на Ресторант 59 Варна

Тук можете да разгледате един наш интериорен проект на заведение, намиращо се в широкия център на град Варна. Предизвикателствата, които посрещнахмре приемайки да работим по този проект бяха доста. Собствениците на заведението са млади и упорити хора с сериозен опит в света на кулинарията. Трупали са опит и са работили доста години в няколко изскани ресторанта в различни части на Франция. След известно време са узрели за идеята да си имат техен собствен ресторант, в който да предлагат висококачественна кухня с колкото се може повече пресни продукти според сезона на достъпни за нашия пазар цени. Именно тяхната страст и всеотдайност, към това, което обичат да правят ни вдъхнови да създадем за тях този интериорен дизайн и да решим всички проектантски задачи, които възникнаха пред нас.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Стил, спокойствие и хармония

Сериозна част от работата по един проект е дизайнерите да разтълкуват правилно желанията на клиентите си анализирайки внимателно техните желания. След няколко разговора с Янита и Денислав си изградихме представа, какво трябва да излъчва един интериорен дизайн на ресторант „59“ Преди всичко стил, спокойствие и хармония, нищо крещящо, нищо претрупано. Интериора трябваше да предразположи клиентите да се отпуснат напълно и да се насладят на вкусната и качествена храна.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на бар на партер

Помещението, което клиентите ни бяха избрали се състои от две нива: партерно и подземно ниво. Тъй като за кухнята беше необходимо доста място заради сериозното оборудване в нея, а и заради други специфични моменти тя трябваше да бъде разположена на горното ниво, от което заема значителна площ. Тъй като клиентите влизаха от партерното ниво там решихме да разположим и зоната за обслужване на клиенти изградена посредством голям бар с видимост към кухнята на заведението и интересни акценти. Достъпа към кухнята се осъществява посредством „летяща врата“. Оборудването на кухнята е на много високо ниво, но няма да изпадаме в подробности за всички специфични уреди и приспособления, които са разположени вътре. Ще кажем само че всички потоци на мръсни и на чисти съдове са разделени според всички правила. Зарежданетто на продуктите става от предвидена площадка зад кухнята и въобще вътре могат да творят доста готвачи и други служители без да си пречат. Също така в кухнята позиционирахме асансьор, който е свързан с долното ниво и подпомага значително работата на сервитьорите. След като обособихме тези две зони не остана много място за клиенти и тъй-като бяхме уточнили с клиентите си, че заведението не трябва никога да изглежда претъпкано и че държат на комфорта и качеството, поради тези причини на партерното ниво разположихме две маси с по четири стола и оставихме достатъчно пространство за свободно придвижване на човекопотока от клиенти и персонал. Проектирахме това ниво, така че да не се пресичат потоците на движение на посетителите, което важи и за долното ниво. Също така се постарахме да осигурим максимална видимост и лесна ориентация за клиентите и на двете нива. Като цяло това е лицето на заведението и може би най-въздействащата част от него.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Елемент от гипсокартон с парче светещ таван

Притеснение за клиентите ни представляваше въпроса дали ще е достатъчно ясно на хората преминаващи по улицата пред витрината на заведението, че масите за клиентите не са само две на това ниво, а долу има цяла голяма зона за хранене. Решихме този въпрос, като приложихме директен подход, който допадна много на клиентите ни. Използвахме елемент от гипсокартон, като продължение на тавана със скрито осветление, в които (тавана и елемента от гипсокартон на стената) заложихме парче опънат светещ таван във формата на стрелка, който ясно да посочва на клиентите, че долу също има маси за клиенти. Осаналите интресни неща на това ниво са нестандартната ламперия с редуваща се посока на фладера, камената облицовка подчертана от скрито в ламперията осветление, нестандартната керамична облицовка на бара, ще има също така много зелени растения включително и на стената.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Проектиране на местата за хранене

Първо формата не беше идеална, тя е Г-образна като единия и ръкав завършва неправилно с остър ъгъл и цялостно стеснение, а другия по широк но има колона в центъра му. Между двата ръкава беше превидено мястото, където да направим питеен бар за посетителите. В процеса на работа озъзнахме, че какъвто и вариант на свободно разположение на местата за хранене спрямо формата на залата да използваме няма да се получи добре и ще накъсаме ходовите линии и ще затрудним и клиентите и персонала. Клиентите ни също държаха на комфорта и отпускащата атмосфера в заведението, затова използвахме система на разполагане на местата за хранене спрямо геометрията на залата и нейната неправилна форма, с този метод постигнахме достатъчна ширина на всички проходни зони, която да улесни максимално обслужването на клиентите.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Втори проблем в долната зала беше ниския таван. Преди да започнем проектирането имаше наченки на по ниска част от основния таван, която обикаля залата, но много начупена и неестествена форма, тъй като идеята явно е била да се прикрие преминаващ от там въздуховод. Използвахме тази форма, като я изправихме изравнихме доколкот можеше нивата и добавихме борд за скрито светление, който да пдчертае елегантната мазилка, която използвахме. Основния таван не го сваляхме по-надолу, вместо това използвахме външни луни и така оставихме максимално пространство в залата.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Третото прдизвикателство за нас тук беше почти пълното отсъствие на естествена светлина, което създаваше леко клоустрофобично усещане. Тъй като имахме достатъчно ширина с оглед на избраното разположение на масите, а и понеже дългата стена по чиято дължина възнамерявахме да разположим основната група места за хранене имаше няколко досадни разлики в нивата направихме предстенна обшивка с малко по голяма дълбочина, от необходимото. Използвахме тази обшивка за да направим в нея композиция от декоративни прозорци с опънат светещ принтиран таван редуващи се с ниши с осветление оформени, като цветарници с ковано желязо. Пред светепропускливите изображения разположихме максимално достоверни крила на прозорци и приятни завеси. Именно това решение в инерирния дизайн на тази зала вдигна усещането за уют и комфорт доста. Общата осветеност се повиши и заедно със зеленината на изображенията и тази на растенията в осветеите ниши съсдаде разтоварващо и релаксиращо усещане. Нивата на светене на декоративните прозорци могат да се регулират за да се постигне желаната атмосфера. Питейния бар също ни затрудни донякъде заради размера си и разликата в нивата, но накрая го направихме напълно функционален дори с няколко места за клиенти от външната му страна. Използвахме и същия геометричен елемент под формата на керамична облицовка, като на горния бар.
Стълбището отделихме с големи прегради от закалено стъкло. На челата на стъплата използвахме нов вид декоративна подова настилка, която позволява печат на всякакви изображения и се произвежда в България. В случая използвахме изображение на водопад във висока резолюция.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериор на сервизни помещения

Тоалетните се намират на това ниво и са две: мъжка и женска, за тях сме използвали комбинация от интересни плочки и същата красива мазилка със подходящо скрито осветление и някои закачливи елементи.
Като цяло на това ниво се получиха около 45 места, които при нужда биха могли да се увеличат с още 10. По важното обаче е че създадохме един стилен, светъл и хармоничен интериор чрез използване на подходящи похвати, материали и декорации. Свободата която ни дадоха клиентите, заедно с доверието, което ни гласуваха ни позволиха да създадем този прекрасен интериор на ресторант, който скоро ще е напълно реализиран, а за вкусната храна сме напълно сигурни, защото собствениците Янита и Денислав освен изключителните си кулинарни умения, в приготвянето на храна влагат и много страст.
Очаквайте скоро и статия за реализацията на този интериорен дизайн придружена със снимки, както и информация за предстоящото откриване на ресторанта.

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на ресторант 59

Интериорен дизайн на заведение град Варна
Shares