Герит Ритвелд холандски дизайнер на мебели и архитект

Social

Дизайн на стол

Дизайн на стол

Герит Томас Ритвелд ( 24 юни 1888 – 25 юни, 1964 ) е холандски дизайнер на мебели и архитект. Един от основните членове на холандското художествено движение, наречено Де Стиил, Ритвелд е известен със своя червен и син стол и за къщата Шрьодер, която е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Герит Ритвелд дизайнер на мебели и архитект

Герит Ритвелд дизайнер на мебели и архитект

Ритвелд е роден в Утрехт. Като син на дърводелец, той напуска училище на 11, за да чиракува при баща си и постъпва във вечерно училище. Работи като чертожник за Си Джей Бегеер, бижутер в Утрехт от 1906 до 1911 г. До момента, в който той отворя собствен мебелен цех през 1917 г. , Ритвелтд се учи сам на рисуване, живопис и моделиране.

Архитектура Къща Шрьодер

Къща Шрьодер

Къща Шрьодер Интерорен дизайн

Къща Шрьодер Интерорен дизайн

Ритвелд прави първата си ретроспективна изложба, посветена на архитектурната му работа в музея Центраал в Утрехт през 1958 г. Когато художествена академия в Амстердам става част от по-високата професионална система за образование през 1968 г. и поучава статут на Академия за изящни изкуства и дизайн, името й е променено на Академия Герит Ритвелд . „Герит Ритвелд : Стогодишна изложба“ в галерия Бари Фриидман, Ню Йорк, през 1988 г. е първото цялостно представяне на оригинални произведения на холандски архитект, провеждано някога в САЩ. Най-доброто от работата му е представено в изложбата „Вселената Ритвелд“, открита в Музея Центраал в Утрехт.

Архитектура на Павилион

Павилион Герит Ритвелд

Дизайн на Стол Зиг Заг

Стол Зиг Заг Герит Ритвелд

Дизайн на Маса

Дизайн на Маса

Мебелен дизайн

Герит Ритвелд

Comments

comments