Нужда от интериорен дизайн за малките заведения

Social

В тази статия няма да говорим за местоположението и бюджета на малките заведения, те безспорно са основен фактор за успеха на всяко заведение. С местоположение в актуална част на града с голям поток от хора и висок бюджет за интериорен дизайн и последвала реализация, както и за подходящ маркетинг всяко малко заведение би спечелило голямо преимущество пред останалите от своя клас.

В статията ще се опитаме да дадем някои съвети и насоки за собствениците на такива заведения или помещения, с които независимо от местоположението и бюджета да могат да постигнат по-високи резултати. Най-добри резултати разбира се постигат, като се използват услугите на професионалист интериорен дизайнер.

Осветление на интериор.

Естествената светлината, тя е изключително важна, особено ако заведението работи и през светлата част на денонощието. Дори да работи само вечерно време витрините към улицата, биха привлекли посетители с предоставената гледка към красивия интериор вътре. Помислете, ако за първи път посещавате непознато за вас заведение, бихте предпочели такова отворено, към улицата, отколкото да влезете в някое неизвестно под земята. Така че ако има възможност за реконструкции осигоряващи по големи прозорци или витрини, то разходите направени за тях биха си стрували. Друго преимущество е възможноста, чрез използване на отваряеми витрини лятно време да се обединят вътрешните и външните маси с цел привличане на повече клиенти.

Осветлението на заведението може да подчертае необходимите елементи и да осигури необходимата атмосфера за посетителите, ако е проектирано правилно. Липсата на достатъчно осветление или неправилно разпределено такова, може да провали целия интериор. Добре е управлението на осветлението да е такова, че да може да позволи различни комбинации за осветление според различните случаи и нужди. Много ефективно използването на различни скрити осветления, които да подчертаят някои повърхности и елементи и да разделят отделните зони.

Функционално разпределение при интериорен дизайн.

Бара в повечето случаи се явява визуалният център на заведението и около него се изграждат местата за клиентите, така че избора на неговото позициониране в интериора на малкото заведение е изключително важен. При избора на място за него трябва да се съобразят множество компоненти, така че той да може без проблеми да изпълнява своето функционално предназначение. Необходимо е до него да могат да достигнат всички ел. и ВиК изводи за да могат да бъдат захранени и включени всички необходими уреди. Бара не трябва да пречи на ходовите линии из заведението и трябва да е проектиран, така че да позволява на персонала да извършва задачите си безпроблемно и ефективно. Представете си колко ненужни движения и задачи при трябвало да извършват хората от персонала на заведението ежедневно ако бара не е позициониран на правилното място или не е проектиран добре.

Проектиране на интериор на Бар.

Местата за клиенти в малкото заведение са основна задача за решаване при проектирането на интериора му. Клиентите на интериорния дизайнер обикновено изискват максимален брой, а понякога и повече отколкото е възможен брой места за посетители, но тук трябва да не се преминава границата, която ще направи заведението претрупано, неефективно и неприветливо за клиентите. Понякога е по-добре да се намалят няколко места в интерес на комфорта на посетителите. Всички сме попадали на места където за да отиде до тоалетната или до бара човек трябва да почти да допира някои свои телесни части до главите на останалите посетители. Често добри резултати дават дългата мека мебел разположена покрай права стена в заведението с маси или бар маси пред нея или изработените по размер сепарета, които да оползотворяват максимално пространството.

Избора или проектиране на мебели.

Съществен е също и избора или проектирането на маси, които да отговарят на целите на заведението, например ако заведението е питейнно не е нужно да използваме много големи плотове или широки барове, които да изядът ненужно част от пространството. Плотовете на масите може да са правоъгални, квадратни или кръгли тук избора зависи от конкретните цели и особености, ако например често се налага събиране на маси е по-удачно те да са правоъгълни или квадратни. Кръглите са по удобни за преминаване покрай тях и др. Избора на столовете е важен, защото в малките заведения обикновено не можем да си позволим да използваме огромни удобни столове, но при избора на стол трябва да търсим не само най-добрата визия но и максимален комфорт за седящия, голяма здравина и качество. Столовете в заведенията са подложени на много по-голямо натоварване от тези в жилищата, така че разскърцан и паянтов стол след няколко месечна употреба е неприемлив. Като цяло при проектирането на места за клиентите трябва да се осигори достатъчно място за преминаване на клиентите и за работа на персонала и висока степен на комфорт.

Интериора на малкото заведение трябва да е създадено със стил и вкус.

Цялостния интериор на малкото заведение е този, който може да привлече клиентите. Ако направим малкото заведение със стандартно оформление като повечето заведения, то само ще загуби в сравнение със същите стандартни заведения с по-голям размер. Тук основното е собствения характер и идентичност, които трябва да придобие малкото заведение чрез интериорния дизайн за да може потенциалните клиенти да припознаят в него своето заведение и да се връщат отново. Често се възприема, че малките заведения трябва да предоставят на посетителите си уют близък до домашния и в целта си да осигорят този уют, много собственици достигат до едно претрупване с ненужни елементи и декорации, което създава едно усещане за хаос и натоварва посетителите, вместо да ги предразположи към отпускащи преживявания с любимо питие в ръка. Така че всичко в малкото заведение трябва да е създадено със стил и вкус, защото на по малко място грешките са още по-очевидни.

Ако статията ви е харесала или имате нужда от интериорен проект посетете нашата интернет страница или ни намерете във фейсбук. Поздрави.

Comments

comments