Как да получим качествен интериорен дизайн

Social

Много може да се каже и изпише за услугата интериорен дизайн и според различната гледна точка биха се получили различни становища. Тук ще се опитаме да обобщим, какво трябва да получите от дизайнера, като работа и отношение за да имате реален, пълноценен и работещ проект.

Оферта за проект на интериорен дизайн

Много хора очакват да получат висока или ниска цена за своя интериор това е предмет на офертата отправена от съответното студио, като оферта тя би трябвало да е безплатна и необвързваща за вас. В офертата трябва да са включени помещенията или елементите за чието проектиране сте покскали цена, трябва да са включени квадратурите и цената на квадратен метър с изключение на случаите, когато проектираното пространство е по-необичайно и цената се формира на различна база. След като имате изготвена оферта то тя се явява, като база според, която бихте могли да прецените бюджета си и също така да решите да извадите или да добавите други помещения с цел да получите подходяща за вас оферта. Когато вече имате цена можете да я сравните с други такива, но имайте предвид че при еднакви цени няма да получите еднаква услуга, поради различния стил, метод на работа, отношение към клиента. Така че най-важно е да изберете дизайнер чийто стил ви допада, с който разговорите протичат нормално и като цяло такъв, който ви вдъхва доверие, тъй като проектирането на интериора на вашия дом, офис, вила, заведение, хотел или др. е важна и отговарна задача, към която трябва да се подходи сериозно. Като цяло цената, която ще получите за интериорен дизайн е много малка част от цената на реализацията на вашия проект, а може да ви бъде много полезен и да ви спести много излишни разходи. Добрият интериорен проект ви гарантира, че ще получите най-доброто от вашето пространство без неочаквани неприятни изненади и без неправилно изхарчени пари и накрая, но не и по значение, вие няма да изгубите огромна част от личното си време.

Интериорен проект

Толкова за офертата и за цената. Ако сте одобрили офертата и сте подписали договор, дизайнера  трябва да свали подробни размери на вашите помещения, както и да извърши архитектурно заснемане, което ще осигури необходимата основа за работа по вашия проект, някъде по това време с вас трябва да бъде  проведен и по задълбочен разгововор за вашите конкретни нужди, предпочитания, вкусове, желания, както и начина ви на живот. Тази информация е важна за добрия дизайнер, защото тя задава конкретните параметри и му позволява да започне да изгражда концепцията на вашият интериорен проект. Добре да отделите достатъчно време за такъв разговор, както и да се подготвите за него, въпреки че добрия специалист интериорен дизайнер ще ви насочи с подходящите въпроси и ще ви помогне да си изясните всички аспекти.

След тези етапи дизайнера започва с проектирането. Важно е да знаете, че този период, който трябва да е предварително записан в договора е добре преценен и няма как да се съкрати много. Друг важен момент е, че визуализациите са крайния резултат на труда на дизайнера в този период и няма как да бъдат видени преди да е свършена останалата работа. През този период е възможно дизайнера да ви позвъни за да ви зададе конкретни въпроси възникнали в процеса на проектирането. След изготвянето на този да го наречем идеен проект вие се срещате с интериорния дизайнер и той ви го представя подробно, както и се обосновава за решенията, които е взел по време на проектирането. Ако някой просто ви изпрати визуализации и ви каже готово то това едва ли е сериозен проект. И така това което виждате като резултат би трябвало да отговаря функционално на това, за което сте говорили предварително с дизайнера си.

Следващия етап, ако има нужда от него е етапа на промените, като той се формулира по различен начин в различните студиа, при някои е включен в цената на проекта при други се заплаща допълнително според броя на необходимите промени. Понякога клиентите харесват идейния проект напълно и не искат да правят промени по него, в такъв случай магията между клиента и дизайнера се е получила на сто процента, друг път се разглеждат възможности за цветови промени или конкретни функционални промени. Идейния проект  в повечето случаи може да се сравни с нешлифован диамант, след конкретни промени се получава проекта който клиентите очакват в целия му блясък.

Техническа документация

Ако сте избрали сериозно студио за интериорен дизайн вашия проект включва още една част, която да го превърне от просто красиви визуализации в реален работещ проект. Това е така наречената техническа документация или работен проект, както и да се нарича тази част от проекта включва всички планове, чертежи, инсталации, спецификации и описания, които са необходими за  да бъде направено изчерпателно остойностяване и да се стартира реализация на вашия интериорен проект. За реализацията ще поговорим в друга статия. Както виждате един интериорен проект не представлява само картинки, а и много други дейности и за да получите дизайна, който желаете се обърнете към студио или дизайнер чийто стил харесвате и с който най-общо казано се разбирате взаимно и можете да работите пълноценно. Добрия дизайнер трябва да ви спести време и излишни разходи и да ви позволи да получите мечтания от вас интериор. Ако искате да отправите запитване към нас или да получите оферта за интериорно проектиране не се колебайте да ни потърсите ние ще се отнесем сериозно и с желание към вашия проект.

Comments

comments