Свети Николай Чудотворец

Social

Свети Николай Чудотворец

Честит Никулден на всички!

Този път решихме да отдадем почит на свети Николай Чудотворец. Николай Мирликийски, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патра, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.

Преданието разказва как е спасил беден човек с три дъщери като му дал кесии с жълтици. Когато намерил последната, която била за него, сиромахът догонил и видял божият пратеник, който го е спасил от греха да продаде дъщерите си. Сигурно оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава пък трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Всичките му дела до края на живота му през 342 г. имали цел да умиротворяват, да закрилят, да дават изцеление.
Частици от мощите на св. Николай са дарени от римокатолическата църква и са поместени в различни православни. Такава частица се пази и почита и в храма „Св. Николай“ в София и Созопол.

Весел празник на всички именици и нека Св. Николай да ни пази, дава смелост и много усмивки.

Източник http://bg.wikipedia.org/wiki/Николай_Чудотворец

Comments

comments