Ханс Вегнер датски мебелен дизайнер

Social

Продуктов дизайн на стол

Ханс Вегнер (Април 2, 1914 – Януари 26, 2007) е световно известен датски дизайнер на мебели. Високото качество и внимателенaта му работа, заедно със съгласуваните усилия на някои от производителите му, са допринесли за международната популярност на датския дизайн средата на миналия века. Неговият стил често се описва като Органична Функционалност, модернистична школа с акцент върху функционалността. През целия си живот той е проектирал над 500 различни столa, над 100 от които са били пуснати в масово производство и голяма част от тях са се превърнали в разпознаваеми икони на дизайна.

Ханс Вегнер датски мебелен дизайнер

Вегнер е работил известно време за Арне Якобсен, успешен датски дизайнер. Отговарял е за мебелите в Общинската зала Архус, която Якобсен проектира. След няколко години работа при Якобсен, Вегнер стартира собствена компания. Заедно с колегата архитект Бьорге Могенсен, той проектира мебели за ФДБ ( датска верига от магазини за хранителни стоки ), ръководена от Ерик Колд, който е основател на организация на датските производители на мебели.

Награди за дизайн

Вегнер в получил няколко големи дизайнерски награди. Lunning награда през 1951 г. и Голямата награда на Милано триенале през същата година. Mедал Принц Ойген в Швеция и медал Danish Eckersberg. През 1959 г, той е направен почетен кралски дизайнер за промишлеността от Кралското общество на изкуствата в Лондон. Неговите мебели присъстват в множество международни колекция включително Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Die Neue Sammlung в Мюнхен .

Продуктов дизайн на стол

Мебелен дизайн на стол
Дизайн на фотьойл

Дизайн на канапе

Дизайн на канапеПродуктов дизайн на канапе

Мебелен дизайн на маса

Дизайн на маса
Продуктов дизайн на маса
Мебелен дизайн на маса

Comments

comments