Хари Бертоя – италиански дизайнер на мебели.

Social

Хари Бертоя - италиански дизайнер на мебели

Днес се навършват 100 години от рождението на Хари Бертоя (10 март, 1915 Сан Лоренцо, Порденоне, Италия – 06 Ноември 1978 Барто, Пенсилвания, САЩ ) е италиански художник , скулптор на звукови инсталации, и дизайнер на модерни мебели творил в Америка.

На 15-годишна възраст, се премества в Детройт, с по-големия си брат, Оресте. След изучаване на езика, той се записва в техническа гимназия Кас, където учи изкуство и дизайн. През 1936 г. той постъпва в художествената школа на Детройт на изкуствата и занаятите, сега известена като колеж за творчески дисциплини. На следващата година през 1937 г. той получава стипендия да учи в художествена академия Кранбук, където той среща Валтер Гропиус, Едмънд Н. Бейкън и Рей Чарлз Еймс и Флоренция Нол за първи път.

Дизайн на стол Хари Бертоя

Дизайн на мебели

През 1950 г. той е поканен да се премести в Пенсилвания, за да работи продуктов дизайн с Ханс и Флоренция Нол. През този период той е проектирал пет продукта от тел, които стават известни като, колекцията на Бертоя за Кнол. Сред тях е известният стол „Диамант“ с изящна скулптурната форма, направена от заварена стоманена решетка.

Стол Диамант

Столовете са произведени с различни видове на тапицерията на тяхната лека метална решетка. На първо време са ръчно изработени, защото подходящ за масово производство процес не може да бъде намерен. Ръбът на стола е съставен от тънки парчета тел, заварени в двата края на седалката. За съжаление, този дизайн е получил патент от Еймс за метален стол произведен от Херман Милър. Той в крайна сметка печели и Бертоя и Кнол са принудени да направят нов дизайн за ръба на седалката, като са използвали един по-дебел проводник, слизащ надолу по ръба на седалките под плавен ъгъл – по същия начин столовете са произведени и днес.

Дизайн на стол

Звукови скулпури

В средата на 1950-те години, столовете произведени от Кнол се продават толкова добре, че Бертоя се посветява изцяло на скулптурата. Произвежда над 50 обществени скулптури, много от които могат да се видят и днес. През 1960 г. той започва да експериментира с звукови скулптури на високи вертикални пръти върху плоски основи.
Звукова скулптура

Comments

comments