Цветове за интериорен дизайн

Social

Цветове за интериорен дизайн

Здравейте, днес ви представяме една статия посветена на избора на цветове за интериорен дизайн. Когато се заемете с реализацията на интерора на вашето жилищтно или обществено пространсво просрансво ние можем да ви дадем няколко съвета на какво да обърнете внимание при подбора на цветовата комбинация. Важно е да се обърне внимание на въздействието на различните цветове върху човешката психика и също така да се знаеко кои цветови комбинации са по -подходящи от други в зависимост от резултата, който търсим.

Интересно е как, чрез добавяне на определен цвят или комбинация от цветове, можете просто да се промени настроението ни или стаята чрез създаване на оптична илюзия, което я прави по-малка или по-голяма и така нататък.

Нека първо, да започнем с това, че има три основни цвята: жълт, червен и син. Когато ние комбинираме тези основни цветове заедно, се получават вторичните цветове: жълто и синьо е зелено, жълто и червено е оранжево, синьо и червено е лилаво. Смесват се основни цветове с вторични такива и се получават различни цветови нюанси, които се наричат третични цветове.

Всеки човек възприема цветовете като хладни или топли. Ако видите цветната таблица, обикновено студените са в страната на сините и зелените цветове, а топлите са в страната на жълто и оранжево. Цветовете ни дават определено състояние на ума, може да ни мотивират, може да ни развеселят, може да ни накара да се чувстват сигурни, спокоени, отпуснати, може да се увеличи способността ни за концентрация или да си спомним приятни неща. Има и цветове, които ни потискат, натъжавът или стават дразнещи след известно време. Ние трябва да знаем това, когато избираме нашите цветове за интериорен дизайн. В крайна сметка ние сме тези, които стоят в къщи и важно да се чувстваме добре.

Ето 3 съвета, когато си избираме цветове за интериора:

1. Разглеждаме всяко пространство и преценяваме колко дълго ще прекарваме в него и по кое време от деня, какви дейности ще се извършваме в стаята и настроението, което искаме да се предизвика от използваните цветове.

2. Трябва да видим дали слънцето влиза в стаята – сутрин, обед или вечер.

3. Според това колко е голяма стаята, използваме по-леки или по-тъмни цветове. Ярките цветове придават усещане за повече пространство и по-тъмните или топли цветове правят пространството да изглежда по-малък.

Хората възприемат цветовете по различен начин. Като цяло, те реагират на цветовете по същия начин, но ефектите не са еднакви за всеки човек. Например, един определен цвят може несъзнателно ви събужда някои спомени или чувства, това може да се случи с някой друг, но усещания и спомени са различни.

Можете да разгледате цветови комбинации за интериорен дизайн, които сме използвали в наши проекти.

Очаквайте още статии с пордобно описание на психологическия ефект на цветове като кафяво, бяло, сиво, черно, жълто, оранжево, червено, розово, лилаво, синьо и зелено.

Comments

comments