Фин Юл, архитект и интериорен дизайнер от Дания

Social

Дизайн на стол от Фин Юл

Фин Юл ( 30 Януари 1912 – 17 май 1989 ) Е датски архитект, индустриален и интериорен дизайнер, най- известен с неговия дизайн на мебели. Той е един от водещите фигури в създаването на „Датския дизайн“ през 1940-те и е дизайнера, който представя Danish Modern в Америка.

Интериорен дизайн Фин Юл

Ранен живот и образование

Той е приет в архитектурното училище в Кралската датска академия за изящни изкуства, където 1930-1934 учи при Кай Фискер, водещ архитект за своето време и прочут лектор. След като се дипломира, Юл работил в продължение на десет години в архитектурна фирма Вилхелм Лаурецен, където той също е чирак като студент. В тясно сътрудничество с Виго Боесен, Юл е отговорен за голяма част от интериорния дизайн на националния датски телевизионен оператор Radio Building Danmark’s Radio, една от най-престижните задачи във фирмата по това време. През 1943 той получава наградата на Кристиан Фредерик Хансен за млади архитекти.

Дизайн на канапе Фин Юл

Мебелен и продуктов дизайн

През 1945 Юл напуска компанията Вилхелм Лаурецен и създаде своя собствена дизайн практика, в Нихавн в Копенхаген, специализирана в областта на мебеления и интериорен дизайн. Въпреки това, работата му като мебелен дизайнер започна по-рано от това. Юл прави своя дебют през 1937, когато той започна сътрудничество с пройзводителя на шкафове Нийлс Водер, което ще продължи до 1959 и продуктите на което ще бъдат представени на изложение на гилдията на пройзводители на шкафове, 11-тa по рода си. Затова неговите ранни столове първоначално са били произведени в малки количества, най-много осемдесет, защото гилдията са предпочитали, занаятчийската изработка пред масовото производство. Въпреки това, почти всички мебели по-късно са преиздадени.

Интериор Фин Юл

Интериорен дизайн

Работата му включва и множество проекти за интериорен дизайн. Малко след отварянето на свой офис, той получил няколко поръчки да направи интериор на някои от водещите адресите в Копенхаген на магазини и жилища. През 1951-52 той проектира камeра на Съвет за попечителство на ООН в Ню Йорк. Той също така си сътрудничи редовно с компании като на Георг Йенсен и скандинавските авиолинии, работата му за последните включва двете билетни гишета и интериори на самолети. Той също има много задачи като една дизайнер на изложения.

Дизайн на шкаф Фин Юл

Дизайн на стол Фин Юл

Интериорен дизайн Фин Юл

Comments

comments